Tokyo blur  (2013)

"Estic a Tokyo. És de nit i està plovent. Tot es difumina al meu voltant. Els rostres, els llums, els moments viscuts. Jo mateix sento que m’esvaeixo, que perdo el control. Lluny d’inquietar-me, m'inunda una sensació de quietud, de reconeixement i de renovació. Més enllà de les primeres boires que dificultaven la meva visió, tot es presenta ara amb una claredat diàfana, cristal·lina. Començo a embastar la meva vida per intentar comprendre per què he vingut fins aquí “ 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Aquest projecte s'ha realitzat gràcies a la concessió l'any 2013, d'una beca d'investigació i creació en l'apartat d'arts visuals pel CoNCA  (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Generalitat de Catalunya).

 Lluvia. Noche. Vida. Japón. La encapsulación de lo que convive entre el ruido interno y el externo, suspendida en un tiempo que da ritmo y vertebra la intimidad de lo humano. Texturas. Y todo ello orbitando alrededor de un desenfoque que, como bien recalca César Ordóñez, no es más que el vehículo para tomar conciencia de que la vida, en un porcentaje muy elevado de sus planos, no está en manos de quien la vive, sino a la inversa.

En Tokyo Blur se mece desenfocada la flor del cerezo mientras el río se cubre de pétalos que parecen hilos de seda y cerca, muy cerca, una garza equilibra el aire que la rodea. La obra de Ordóñez es el lenguaje de la inversión: el desenfoque propicia la poética, y los símbolos –el monte Fuji emergiendo de su cara menos visitada, los comensales difuminados en una pecera de plástico, ajenos a la claridad que les envuelve y que no han de tocar- crean hitos en el camino por los que el observador sube montaña arriba, desde el negro hacia el blanco, desde lo que se adivina a lo que está, en un viaje de descubrimiento. Tokyo Blur ofrece una propuesta de crecimiento y de ansia de conocimiento. Es una propuesta silenciosa, de contemplación lenta y de proceso íntimamente individual. Aquí hay recorrido: las imágenes importan por lo que son, pero atrapan por los huecos que muestran, invitando a estirar la mano y querer tocar para buscar una nitidez que es, seguramente, la que todos anhelamos encontrar en nuestro propio espejo.

Si me preguntan por qué hay que acercarse al universo japonés de César Ordóñez, la respuesta es tan obvia como lo son los binomios enfrentados que vertebran este Tokyo blur: “no hay que acercarse. Hay que atreverse”.

Alejandro Palomas

(Text inclòs en el llibre, escrit pel novel·lista Alejandro Palomas)

 

SINOPSI

TOKYO BLUR és el quart projecte de César Ordóñez a Tòquio des del 2007, una ciutat amb la qual té una estreta relació des de fa anys. A través d'imatges en blanc i negre, majoritàriament nocturnes i properes a l'abstracció, ens mostra una ciutat misteriosa, sensual i "desenfocada". Un "desenfocament" intencionadament metafòric.

Simbòlicament, aquesta sèrie intenta captar aquells moments en què estem "fora de focus", fora del nostre entorn habitual, lluny de la rutina i l'estrès diari. En general, en la nostra vida quotidiana, intentem tenir tot sota control. Però quan ens allunyem de les nostres referències culturals, sense entendre la major part del que passa al nostre voltant, és més fàcil adonar-se que tractar de controlar la vida és impossible. Millor viure-la.

Potser només és una paradoxa, però aquesta és la sensació cada vegada que vaig a la meva estimada Tokyo. Hi ha moltes situacions "fora de focus" al meu voltant. No obstant això aquest fet, d'alguna manera, desconnecta l'incessant soroll de la ment i em permet una millor comprensió de la vida, del present.

 

 


Fotollibre
   
   
   

 

REVIEWS  
 
TIME OUT TOKYO  (magazine)  |  JAPAN  
30 June 2015  |  featured article & interview in summer issue, num. 7 (paper edition)  < click here >  
 
AMERICAN SUBURB X
17 June 2015  |  book review  < click here >
 
TIME OUT TOKYO  blog
17 April 2015  |   featured article   < click here >
 
PATRICIA CONDE GALERIA  |  MEXICO
2 March 2015  |  Patricia Conde presents TOKYO BLUR
 
GRAINE DE PHOTOGRAPHE  |  FRANCE
26 February 2015  |  featured article   < click here >
 
THE GUARDIAN  |  U.K.  /  US  /  AUSTRALIA
17 February 2015  |  featured article   < click here >
 
LENS CULTURE
1 February 2015  |  featured article   < click here >
 

 

EXHAURIT  
Per a consultes, contactar amb: info@cesarordonez.com  
   
BOOK + SHIPPING + PACKING INSIDE SPAIN
35,00 euros
 (VAT incl.)
  6,90 euros  SHIPPING REGISTERED POST (SPAIN)
   
   
BOOK + SHIPPING + PACKING TO EUROPE
35,00 euros
 (VAT incl.)
11,90 euros  SHIPPING REGISTERED POST (EUROPE)
Estimated delivery time via Spanish post is between 1 and 2 weeks.  
   
   
BOOK + SHIPPING + PACKING TO REST OF THE WORLD
35,00 euros
 (VAT incl.)
16,90 euros  SHIPPING REGISTERED POST
Estimated delivery time via Spanish post is around two weeks.